Ljusstyrka

Länge talade man om watt som om det vore ett mått på ljusstyrka, i alla fall när det gällde glödlampor, men som många vet är watt egentligen ett mått på effekt. Så länge man nästan bara använde glödlampor gick det emellertid alldeles utmärkt att använda watt som ett mått på ljusstyrka eftersom alla visste ungefär hur ljusstark en 25-, 40- och 60-watts lampa var.

Ljusstyrka mäts i lumen, inte watt

Idag funkar det inget vidare att mäta ljusstyrka i watt eftersom glödlampan har ersatts av lågenergilampor och LED lampor som trots en lägre effekt/watt ger ett starkare ljus än en glödlampa som har ett högre watt-antal. En LED lampa som bara har en effekt på 10 Watt är ungefär lika stark som en 60-watts glödlampa. Anledningen till det är att 90 % av glödlampans energi omvandlas till värme och bara 10 % till ljus medan en mycket större del av LED lampans energi blir till ljus. Det är därför LED lampor aldrig blir speciellt varma. Och det är därför man istället har börjat tala om det riktiga måttet på ljusstyrka: Lumen.

Hur många Lumen bör din LED lampa ha?

Nu tänkte vi på ledlampor24.se visa dig hur många lumen dina LED lampor bör ha om du ska ersätta dina glödlampor.

  • En 15 watts glödlampa motsvarar ungefär 100 Lumen och passar bra som sänglampa eller till någon annan armatur där du vill ha ett mycket blygsamt ljus.
  • En 25 watts glödlampa motsvarar ungefär 200 lumen och lämpar sig utmärkt som läslampa. Om du köper en LED-spotlight som koncentrerar ljuset på en mindre område kan du välja en LED-lampa med lägre lumen.
  • En 40 watts glödlampa har en ljusstyrka på ungefär 400 Lumen och är en vanlig styrka på golvlampor och taklampor där man inte vill ha för starkt ljus.
  • En 60 watts glödlampa avger 700 Lumen och är den klassiska ljusstyrkan för taklampor och för andra lampor där man vill ha ordentligt med ljus.